2,5 l hrnec, 8 porcí
Připravte si:
2 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru, 1 větší cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 plátky čerstvéhozázvoru, 2 stroužky čínského česneku (českého stačí jeden), lžičku oleje, 1/5 Hery nebo másla, lžíci hladké mouky, půlku citrónu, sůl, pepř, kmín, 4 listy čestvé bazalky nebo sušenou, případně chilli. Do kastrólu dáme lžičku oleje. Po zahřátí přidáme drobně nakrájenou cibuli, mícháme a necháme zesklovatět. Přidáme HERU a poté na kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Stonky řapíkatého celeru podélně rozkrojíme a nakrájíme na tenké plátky a přidáme. Nezapomeneme promíchat. Přidáme lžičku soli. Chvíli podusíme a pak přidáme na jemno nakrájený zázvor a česnek. Přihodíme mletý kmín a pepř dle chuti. Promícháme a zasypeme lžící hladké mouky. Jakmile se mouka rozmíchá se zaleninou, zalijeme litrem studené vody. Můžeme také přidat 1 kostku zeleninového bujónu. Potom opatrně se solí. Polévku za stálého míchání uvedeme do mírného varu. Kdo má rád trochu ostřejší chuť, přidá na špičku nože mleté chilli. Dolejeme vařící vodou asi 2,5 cm pod okraj hrnce a vaříme, až bude zelenina dastatečně měkká. Přidáme na drobno nakrájenou bazalku. Opatrně dosolíme a okyselíme citrónem. Jěště 5 min. necháme na mírném varu (Pozor, ráda utíká). Jestliže vaše snaha dopadla tak, jak je vidět na obrázku, pak můžete konzumovat.
Dobrou chuť přeje Tonda OK2WPA
Ách ta sůl, ještě že je uvedeno “opatrně dosolíme”. Já už 30 roků nesolím, stačí mně sůl v zakoupených potravinách. Sůl a cukr je bílý jed. Zrovna tento týden v pořadu ČRo bylo povídání o škodlivosti cukru.
Co se týká soli a cukru, tak pokud se používají s rozumem, tak jako všechno v životě, nemohou škodit. Zrovna v té zelenině žádná sůl není. Je to dost individuální. Na doslazení také často používám med, nebo třtinový cukr. Není však třeba všemu věřit, co nám říkají v televizi, rozhlase a píšou v novinach. Kdyby to člověk bral vážně, tak ho okamžitě klepne pepka. A to přece nemáme zapotřebí.